30 декември 2008

РОЖДЕСТВЕНО ПАРТИ ЗА ДЕЦАТА ОТ ДДЛРГ-с.ДОГАНОВО



На 21.12 в залата на хотел "БЧК" имаше голям Рождествен купон за децата лишени от родителска грижа и живеещи в дома в с.Доганово.


Партито беше организирано от фондация "БАМО", с финансовата подкрепа на фирма Омегасофт, архитектурно ателие "АРХИХОЛ", 2be, както и на индивидуални дарения. 

За практичното осъществяване на това тържество се погрижиха доброволците от BGchangers, които всяка седмица се срещат с децата от дома, учат заедно с тях, работят с децата за изграждане на навици и умения, и помагат  на персонала в дома.


Най- големи овации от децата получиха рапърите, които бяха и почти техни връстници. Самите деца зарадваха гостите и своите приятели със своята програма, която бяха приготвили, а още повече със своя ентусиазъм, с който дори след края на официално приготвената програма деца излизаха и рецитираха стихчета, пееха песнички и се надпреварваха да покажат кой какво е научил. Всички се справиха отлично с непредвидената импровизация, дори най-малката от всички деца Катя, която с удоволствие зае мястото на солистка и танцьорка на известната песничка "Wish you a Merry Christmas". 


В последвалото състезание за умения, сръчност и бързина, по-големите деца, разделени на отбори превърнаха пет от малките момиченца в Снежанки и осем от малките момченца в джудженца. Всеки отбор се беше постарал и всяка Снежанка имаше своето индивидуално излъчване и чар, а малките джудженца толкова бяха скрити от своите бради и мустаци, че беше трудно да разбереш кое е детето отдолу. Разбира се, имаше победители и те получиха първи и втори награди, всички останали- утешителни.


Игрите продължиха заедно с каките и батковците аниматори от Нинджа парти. По време на тези игри някои деца бяха опаковани като мумии, имаше състезание с хранене на сляпо със сладко, състезания за бързина и сръчност. През цялото време имаше на разположение на децата арт-маса, на която децата под зоркия поглед на какичките, можеха да моделират, рисуват и оцветяват глинени фигурки. Също така имаше дискотека и по време на нея децата демонстрираха как могат да танцуват заедно под познатите звуци на Макарена.


Част от купона беше боят с възглавници, който умори докрай децата, точно преди края на купона. 


Кетърингът беше осигурен от Дани Димитрова /podaraci.bg/ и беше съобразен с вкусовете и желанията на децата, които между всичките забавления едва намериха време да похапнат.


Най- накрая дойде и дългоочакваната кулминация на Рождествения купон, времето в което Рожденника вместо да получава подаръци, раздаде такива на всички деца. 

Рожденникът беше ползвал куриерските услуги на дядо Коледа, но беше повече от ясно за децата, че той е само доставчик.


Всички деца до 13 годишна възраст получиха чифт зимни обувки, за големите имаше топли суитчъри, за малките- блузки,играчки, лакомства и книжки, за големите- козметика, книги и различни подаръци от 2be -фотоапарати, телефони, уокмани, часовници.

Подаръците бяха на стойност около 4 000 лв., а цялото парти- около 6 000лв.


За съжаление, както се случва често в България, добрата инициатива на приятелите на тези деца беше помрачена от опитите на някои "известни" личности, появили се без покана на партито, да го превърнат в платформа на своята ПР стратегия. Една от тези личности беше чалга певицата Преслава, която идвайки на детско Рождествено парти без покана, единственото, което донесе на децата бяха картички със собствения си образ и автографи. Въпреки категоричното несъгласие за нейното присъствие там от страна на организаторите, госпожицата известна със своите порнографски реклами, най-демонстративно се настани сред децата и пред обективите на няколко камери започна да ги гушка и целува.


В такива случаи е трудно да се обясни на децата, че подобни прояви на внимание по никакъв начин не са искрено приятелство, а по-скоро грубо и арогантно използване, от което такива хора изкарват пари.....




Гергана Николова- координатор на BGchangers