14 януари 2009

ПРОТЕСТ+ПРОВОКАТОРИ=ПОЛИЦЕЙСКО НАСИЛИЕ!


Пред НС се събраха над 5-6 000 души в отклик на призива на студентите за национален протест.
Разбира се, полиция има навсякъде, в огромни количества, особено пред НС. Пазителите на реда са в пълно бойно снаряжение, с палки, щитове, сълзотворен газ, кучета...
Не знаем дали предварително е имало идея да бъдат разпръснати хората от протеста чрез сила, но факт е, че точно това се случва в момента. 
Както се и очакваше, имаше провокации от страна на 50-100 човека, група скинари, поддръжници на ВМРО, които в продължение на 30-ина мин. нападаха полицаите, като ги замеряха със снежни топки, с камъни, после и с огражденията, и с бомбички..Организаторите на протеста неведнъж призоваваха за мирни действия и за спиране на всякакви провокации и агресия, но явно агитката на ВМРО не се интересуваше от нищо друго, освен как да започне бой. В крайна сметка организаторите се разграничиха от провокаторите и призоваха гражданите да отстъпят назад и в дясно от агресорите, които продължаваха да замерят полицаите с железа, дъски и всичко, което им попаднеше, беше счупен и прозорец на главния вход на НС, където минути преди това някои от управляващите надничаха любопитно, а може би и с известен страх..
Виждаше се, че напрежението ескалира сред полицаите, особено след като няколко от тях бяха наранени. Редиците им се утроиха, а зад тях се разположиха други полицаи готови да стрелят по хората със сълзотворен газ /надяваме се, че беше САМО със сълзотворен газ/, както и такива с кучета.
В момент, в който никой от протестиращите, дори и скинарите, не нападаше полицията или огражденията, полицейския кордон се вряза в тълпата биейки с щитовете и палките си всеки изпречил се срещу тях, без оглед на възраст, пол или каквото и да било.
След броени минути хората бяха изтласкани към хотел Радисън и улицата зад паметника на цар Освободител, като имаше много ранени и кървящи, с рани по главите. Имаше някои момичета, почти деца, които плачеха ужасени от това, което бяха видели. Полицаите бяха озверели- един от тях изкрещя на някакво момче, че щом е тук, независимо, че не е от агресорите, ще яде бой..
Схватката продължи около 10 мин.
След кратко затишие, хората от пред хотел Радисън се разбягаха, понеже кордон от полицаи настъпваше срещу тях. 
Чуха се слухове, че Бойко Борисов е наредил прекратяване на протеста, но НИКОЙ не съобщи официално за такова нареждане, полицаите без каквото и да е предупреждение нападнаха хората и започнаха да бият наред. Сред протестиращите имаше и пенсионери, майки, тийнейджъри..Освен групата провокатори най-отпред, НИКОЙ не показваше агресия, но това нямаше значение, когато "омиротворителите" започнаха да пердашат всички наред:
  http://www.youtube.com/watch?v=Xu4y3VFzsFs&feature=channel_page

И малко снимки от протеста /до 13.00ч./: 
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=329991