31 август 2010

Защо родители подкрепят идеята за задължителна предучилищна за 5 годишните деца?


Днес слушах едно типично за ГЕРБ, популистко, искам да кажа, интервю, дадено от г-жа Галина Банковска пред радио Фокус.
В него тя заяви неколкократно, че нямат намерение да се оттеглят от идеята си за стартиране на предучилищна за 5 годишните деца.

Твърдеше много убедено (колкото папагал налапал нова фраза), че имат масова подкрепа за този проект от 83% от родителите.... е, оставали там някакви си 17%, но какво са няколко хиляди души, ще им намерят цаката и на тях.

Твърдеше също и че на инсценираната кръгла маса, на която е обсъждана идеята за тази предучилищна са били поканени ВСИЧКИ заинтересувани и ВСИЧКИ са дали своята безрезервна подкрепа. Но по-скоро поканени са били всички, които биха подкрепили идеята на управляващите.

Не е ли странно, след като масово в интернет , а и в медиите, се разпространяват подписки срещу тази идея, инициирани от родители, подкрепени от различни организации, изведнъж нито една от тези заинтересувани страни не са били поканени на въпросната кръгла маса?!

Но нека помислим за тези родители, които подкрепят идеята.
ЗАЩО подкрепят? Какви са интересите им?

Безспорно е, че родителите виждат възможност в този проект да спасят положението с нуждата от грижа за детето, докато са на работа, а и семейния бюджет, понеже тази грижа няма да им струва нищо, по-добре и от детска градина...

Естествено, има и други мотиви. Но те звучат повече като опит някой да убеди сам себе си, че постъпва правилно - така децата се били "социализирали", имали потенциал да научават много неща в по-ранна възраст...

Е, тези аргументи бързо биха отпаднали, ако някой се сети да хвърли поглед на резултатите, които държавата и държавното образование постигат в областта на социализирането и образоването при децата, например от институциите за деца, пошло наречени "домове".

Ако ви се струва пресилено и си кажете - "е, моето дете все пак ще се прибира вечерта в къщи, няма да е (съвсем) изоставено", добре, нека видим какво е успяла да постигне родната образователна система в стандартните държавни училища - влезте в един 6/7/8 или 11 клас и останете поне за два учебни часа. И наблюдавайте внимателно! Или - вижте средната успеваемост на българския ученик... факт е, че масово в 11 и 12 клас децата са неграмотни...
Все още ли смятате, че системата, която явно е в пълен колапс от години изведнъж ще се предложи нещо първокласно на 5 годишното ви дете? Хм.... Аз не съм толкова "голям" оптимист!

Но нека излезем от ограниченията на обстоятелствата и да видим как ще изглеждат нещата.

Представете си, че стандартът ви на живот ви позволява да дадете на детето си най-доброто образование.

Представете си, че пред вас не стои дилемата кой да гледа детето, докато работите по 12 часа, на две места и т.н.

Представете си, че можете спокойно да отделите колкото поискате време, за да бъдете до детето си в неговото порастване, всеки ден, давайки му увереността, че е ценно и обичано, че може да бъде успешно, помагайки му да открие себе си...

Представете си, че спокойно можете да планирате с какво да се занимава детето ви - познавайки неговите силни и слаби страни, знаейки мечтите му.

Представете си сега, че има и най-разнообразни възможности за образоване, не само "държавния стандарт" и че вие можете да решите кога, къде и какво да учи детето ви, да участвате в изготвянето на неговата индивидуална учебна програма.

И моля ви, за момент забравете мантрата за "ромското малцинство, дето не си праща децата на училище" - сега говорим за ВАШЕТО дете и какво е най-доброто, което бихте избрали за него, ако обстоятелствата бяха по-различни...

Тук можете да попълните кратка анкета по този въпрос.

Всъщност целта на анкетата е да докаже, че родителите не са абдикирали от своята отговорност и власт като родители, нито са безнадеждно глупави и не можещи да изберат най-доброто за децата си, както държавата се опитва да ни втълпи, а че ако има причини родителите да приемат да предоставят грижата за децата си на държавата, това до голяма степен е по икономически причини, поради безизходица, като компромис, а не - защото това е най-доброто за децата според родителите им.

И като заключение, бих попитала г-жа Банковска не им ли е малко неудобно да създават такова икономическо бедствие в България, че родителите да бъдат докарани до там, че да виждат "спасение" в един компромис, който не биха направили при други обстоятелства, а в същото време захаросано да обясняват как самите родители са тооооолкова въодушевени от това държавата да се "грижи" за децата им вместо тях, уж помагайки им, но всъщност класирайки ги като негодни и неспособни да вземат решения за собствените си деца?

До сега българската история познава злоупотребите с одържавяването (или - експроприацията) на различни видове материални притежания на хората, но "одържавяването" на деца, което сега ГЕРБ се опитва да направи, може да има паралел само и единствено с еничарството, познато по времето на турско робство!

3 коментара:

PanTer каза...

Бих искала само да вметна, че в същност не вярвам, че родителите са чак толкова ентусиазирани от идеята 5 годишните им деца да бъдат в предучилище. Нито пък от идеята, която в момента се лансира да задължат 4 годишните им деца да отидат в детските градини.Това са абсолютно необосновани твърдения, които много лесно биха били оборени, ако се направи референдум по тях.

Новини каза...

Страхотна публикация. Продължавай в същия дух!

Стоян Георгиев, www.semeistvo.bg каза...

Ехааа - Гери - от твоята анкета 46% от родителите биха образовали децата си у дома, ако имаха такава възможност. Или извадката от родители е много селективна, или г-жа Банковска да вземе да се гръмне.