21 септември 2012

БУТАФОРИЯ по МИНИСТЕРСКИ от ТРИБУНАТА НА НС

Днес Тотю Младенов заяви от парламентарната трибуна, че: „Проектозаконът за детето, който Министерството на труда и социалната политика подготви, няма да бъде придвижен към Министерския съвет и Народното събрание за приемане докато не бъдат изчистени всички спорни моменти в него.„, а също, че: „спорният проект, по който експерти от ведомства и множество неправителствени организации са работили в продължение на две години, все още е на ниво обществено обсъждане. „


Очевидно е желанието чрез повтаряне на определени клишета като „обществено обсъждане”, „обществен консенсус” и пр. да бъде успокоено обществото и върнато в неговото летаргично и безкритично съществуване.

Но от днешното изказване на министъра аз лично хич не се чувствам успокоена! Де факто г-н Младенов в прав текст заявява, че по проекта за закон за детето продължава да се работи, отвъд всичките успокояващи изказвания, че е „замразен” и че явно няма „да го бъде” този закон. 

Какво означава това? Например – че някъде там има неизвестна по големина група от държавни чиновници, които получават заплата именно за работа по този проект! И това - повече от две години, като произведеното от тях през това време е под всякаква критика!



Очевидно този (опит за) проектозакон през последните 2 години е глътнал и все още гълта, доста средства свалени от гърба на българския данъкоплатец!

Отгоре на всичко – тъй нареченото „обществено обсъждане” е пълен фарс!

По проекта се работи тайно, скрито от обществото, не е ясно нито кои са авторите на първоначалния вид на този проект, наречен от юристите „правен нонсенс”, не е ясно дали тези автори все още работят по проекта, не е ясно кои хора или организации се явяват представители на обществото при продължаващата работа по проекта, не е ясно и по какви критерии са подбрани точно тези хора и организации за такива „представители”.

Информационното затъмнение е пълно.

Но според г-н социалният министър ТОВА се нарича „обществено обсъждане”…?!!!

Факт е, че откакто показаха своето законово недоносче на бял свят в края на миналата година, МТСП и ДАЗД напълно игнорираха дебата, протичащ в обществото по темата! На нито една дискусия, на нито един дебат, организиран по темата, тези институции не изпратиха представители! Ама г-н Младенов има очи да говори, че проектът е „на ниво обществено обсъждане”, макар и никой да не знае кой с кого го „обсъжда”!

Поредната бутафория! Просто популистко говорене и нищо повече!

От казаното от Тотю Младенов днес става ясно, че Законът за детето не само се изготвя „на тъмно”, но и изчаква на стенд бай някъде из министерството с реална възможност в един момент, преди да сме разбрали какво става, този закон да се окаже приет…

Няма коментари: