19 март 2008

Граждани протестират срещу нарушаването на човешките права в Беларус


Източник: http://freebelarusnow-bg.blogspot.com//
18 март, 2008г. София, 16:50ч.
Днес от 15:00ч. пред посолството на Беларус в кв. Редута в София се проведе мирен протест под надслов «Свобода за Беларус», организиран от Инициативен комитет за защита на свободата, демокрацията и човешките права в Беларус. На него присъстваха около 50 души. Протестиращите носеха знамето на България и Беларус и трансперанти с надписи: «Европейци за демокрация в Европейска Беларус», «Демокрация за Беларус сега» и «Спрете тормоза над Вяче слав Гончаренко» на български и английски език. Протестът протече спокойно. Гражданите скандираха «Свобода за Беларус! Свобода сега!».
Мирният протест е в отговор на информацията изляза миналата седмица, че властите в Беларус са наредили на беларуския пастор, демократ и дисидент Вячеслав Гончаренко да се изнесе от къщата си, където живее със съпругата си и трите си дъщери, и да я разруши в срок от четири дни. Днес изтича срокът посочен в наредбата.
Този скорошен случай не е единственият, в който се нарушават човешките права в Беларус и вероятно не е най-злонамереният. Той е избран за да отбележи началото на систематична и целеносочена гражданска кампания, водена от българска страна, в защита на свободата, демокрацията и човешките права в Беларус.
Инициативният комитет е заявил своето намерение да предостави подробен и задълбочен анализ на взаимоотношенията между Беларус и Българската държава. В случай че се установи, че Българската държава е била или понастоящем е активен или пасивен съюзник на авторитарния режим в Беларус инициативния комитет ще излезе с конкретни препоръки към българското правителство относно външната политика на страната.
«Считаме, че е наш морален и хуманен дълг е да издигнем гласовете си срещу практиките на всяко тоталитарно и злупотребяващо с властта си правителство, особено, когато подобни неща се случват в Европа през XXI век.» се казва в изявлението на гражданите от Инициативния комитет.
Правителството на Александър Лукашенко управлява под формата на диктаторски режим от 1996 г. Международната общност, както и Европейският съюз, въз основа на множество факти, вече са осъдили фалшифицирането на изборни резултати, арестите на граждани с различни политически възгледи, особено тези, които се основават на принципите на либералната демокрация.
Европейските външни министри са удължили съществуващата забрана от 1996 г. за пътуване в Европейския съюз, наложена на Александър Лукашенко и 30 от министрите в неговия кабинет. http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2006/03/25/wbelaruss25.xml
Нарушаването на човешките права и вкарването на хора в затвора по политически причини продължава да има преобладаваща роля в докладите на известни организации и групи за защита на човешките права.
Един от най-известните случаи за злоупотреба с власт от страна правителството през последните две години е случаят на църква "Нов живот", който е документиран и подробно отразен както от Държавния департамент на САЩ, така и от световни неправителствени организации, следящи нарушаването на човешките права по света. http://www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/2006/78802.htm& nbsp; http://www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/2007/100549.htm

С действията си Инициативният комитет се присъединява и към протестите на международната общност в защита на свободата на словото в Беларус. Инициативата е поета от организацията "Млади европейски федералисти". За трета поредна година в различни градове по света на тези дати (18 и 19 март) се провеждат граждански демонстрации срещу диктаториалния режим в Беларус. Миналата година участие в протестите взеха 60 градове по света.
---------------
*Вячеслав Гончаренко е защитник на човешките права и свободата на съвестта и вярата в Беларус. През 2006 г. е удостоен с Националната награда за защита на човешките права. Той е основател и старши пастор на еднохилядната църква «Нов живот» в Беларус и председател на «Съюза на църквите на пълното евангелие», включващ над 60 църкви в страната.
За повече информация:
адвокат Диана Даскалова
tel. 0895 44 67 22

Няма коментари: