29 септември 2008

"Бъди СВОБОДЕН! Живей без дрога!" ще кажат БТР на перничани на 3.10


Бивши наркомани и техни приятели събраха пари за антидрога концерт

Антидрога концерт, организиран с пари, събрани от бивши наркомани и техни близки приятели, ще разтърси Перник в петък. Повече от две години са били необходими на младите хора, за да осигурят сумата от 5 000 лева. Тяхното желание е да доближат съгражданите си до проблема, от който страдат хиляди български младежи – наркозависимостта. С нелеката задача по организирането на събитието и осигуряването на останалата сума пари са се заели да им помогнат МЕМРА МЮЗИК и фондация „Спасение”.

Ключово участие в концерта под надслов „Бъди СВОБОДЕН! Живей без дрога!” ще вземат музикантите от рок група Б.Т.Р., които са създатели на песента „Спасение”, превърнала се преди 11 години в химн на борбата срещу наркозависимостта в България. За комуникатори с публиката са избрани и музикантите от група НОИС. Концертът ще се проведе в петък, 26 септември от 19:00 часа пред Двореца на културата в град Перник.

На видео стена по време на хепънинга ще бъдат излъчени кадри от нашумелия и получил признание на редица фестивали документален филм “Пропуснат живот”. Видеото е заснето от екип на фондация “Спасение” и ще бъде излъчено по време и непосредствено преди концерта и в строителния техникум (ПГТС “Арх. Йордан Миланов”) в гр. Перник.

Листовки с координати на местните организации, помагащи за превенция и борба с наркозависимостите, ще бъдат дадени на всеки, присъстващ на концерта в петък. На 27 септември /събота/ от 9:00 до 11:00 часа всички желаещи ще имат възможността да се срещнат безплатно със специалистите от Превантивно-информационен център на адрес гр. Перник, ул. „Иван Вазов”, блок 3.

Петър Пеев и съпругата му Алиса са били наркозависими за доста години , но със собствени усилия и с помощта на приятелите си, са успели да се откъснат от зависимостта. Според близките им те са пример за подражание, който заслужава да бъде показан на подрастващите. Именно затова са решили да организират този концерт и да дадат гласност на проблема, който се оказва изключително голям сред подрастващото поколение. Според Емил Шишков, управител на МЕМРА МЮЗИК и Виктор Ангелов, председател на фондация „Спасение”, събитието ще помогне за обединяването на усилията на различните организации, работещи в района на Перник за решаване на проблема на наркозависимостта.

Според статистики на Националния фокусен център всеки трети български ученик от 9-ти до 12-ти клас поне веднъж е пробвал наркотични вещества през изминалата 2007 година, което е с 6 процента повече спрямо 2003 година. Двойно е скочила употребата на хероин и тройно тази на кокаин. През 2007 година между 315 и 330 хиляди души в България са употребявали наркотици и канабис, като 90% са на възраст между 15 и 34, а 10 процента от тях са употребявали наркотици през последния месец.


За допълнителна информация:
Гергана Николова –
координатор събитие
тел. 0899905420
e-mail: daughter@mail.bg