16 януари 2009

ПРОТЕСТЪТ ПРОДЪЛЖАВА /16.01./


Протестът ще продължи и утре /17.01./ - от 15.00ч., за да могат хората, които бяха на работа през тези дни, също да го подкрепят!

Днес пред НС имаше шепа хора. 

След като озвучаването на организаторите беше потрошено онзи ден от полицията и вчера протестът беше почти безгласен, днес протестиращите отново огласиха площада. Изказваха се различни хора, някои споделяха преживяното в ареста, където са попаднали на 14.01., две момчета разказаха как полицията ги е "прибрала" вчера- на 15.01., от място отдалечено от площада,единствено понеже носели шалове и българското знаме... Човек разказа за сина на свий приятел, момче на 17г., което сериозно е пострадало от полицейското нападение над хората на 14.01..

Междувременно стана ясно, че освен униформените полицаи и жандармеристи, сред хората има и "цивилни" полицаи. Един такъв беше хванат от един от комендантите на протеста, докато въпросният тип, в спортни дрехи, с качулка и слънчеви очила, го заснемал с gsm-а си. Ако организаторите не бяха обградили този тип, тълпата щеше да се разправи с него. 

Въпреки това, на въпросите "Подкрепяме ли полицаите в справедливите им искания?" и "Прощаваме ли на полицаите за побоя на 14.01.?" хората пред НС крещяха "ДА", с условието обаче, че искат незабавно оставката на г-н Миков.

Малко по-късно протестиращите специално поздравиха премиера Станишев с известната песен на група Контрол - "Най- щастливия ден", музикалните поздрави започнаха с "We will rock you" и продължиха с Пинк Флойд- "Стената", с "I want to be free"  на Куин, и много други известни парчета. 

Накрая, хората се разтанцуваха и извиха хоро пред погледите на минувачи и депутати.. :)


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


И малко размисли:


Дали поръчителите на провокациите от 14.01. сега гледат доволно намалелия брой на хората на протеста, доволни, че са постигнали целите си? Дали сега просто изчакват студа и отчаянието да изгонят и тези малко смелчаци, които не са били спрени от побоя онзи ден, от страха това да се случи отново, от арестите или от публичната дезинформация, която същите тези хора всяват чрез медиите?

Не зная.. Предполагам, че е така.

Но има нещо, което управляващите не успяват да забележат през малките прозорчета на парламента, през които надничат  от време на време.

Всъщност едва ли биха го забелязали дори и да им е точно пред очите, понеже са твърде самоуверени и.. убедени, че имат "потенциала" да смачкат какъвто и да е бунт, средства за това колкото искаш! Това, което те не виждат е духа на тези, които не се уплашиха и пак, и пак са там. Това, което им убягва е фактът, че сред МЛАДИТЕ се надига онзи копнеж по свободата, който се запалва при наличие на истинско робство. 

Някои подкрепящи протеста политици смятат, че все пак хората не са узрели за промяна, че нищо не може да бъде постигнато с такъв протест- неоглавен от никоя политическа сила. Понеже политическите партии са инструментът за промяна... И тези хора сигурно са прави- поне според опита, който имат, нещата досега наистина са стояли така. 

Хубаво е, че има и други- млади политици, които знаят какво правят, не са деформирани от старите начини на мислене, или изцапани с корупцията, ширеща се в политиката, и които виждат и подкрепят това НОВО нещо, което се случва, без да искат да си го присвоят.

Понеже това, което можеш да откриеш, вглеждайки се в този протест е нещо наистина НОВО, може би дори най- свежото нещо, което се е случвало на обществената и политическа сцена в България от 18-19 години насам.

А когато се ражда нещо ново, обикновено никой не е достатъчно зрял за него :) 

Какво можете да усетите, ставайки част от протеста пред НС? Освен евентуално полицейска палка по главата, разбира се :)

Ще усетите атмосфера, в която има нова НАДЕЖДА, има КОПНЕЖ за реална промяна и за СВОБОДА, ще усетите ... че тази шепа хора там носи заряд като за хиляди.. 

ИСТИНАТА, СПРАВЕДЛИВОСТТА и ПРАВОТО са на страната на тези малко хора! И това си ЛИЧИ!

Дали тези ентусиасти имат отговорите за всичко? Едва ли!

Но това, което се случва пред НС е едно добро начало в правилната посока.

Аз ще го подкрепя! И утре, и в други ден, и колкото се налага. Понеже вярвам в НОВОТО НАЧАЛО, понеже вярвам ЧЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА ЖИВЕЕМ ПО РАЗЛИЧЕН НАЧИН В БЪЛГАРИЯ!!!

Дано повече хора го повярват!


Гери Николова

Няма коментари: