14 февруари 2012

14 ФЕВРУАРИ НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО...



И все пак - специално за младите хора от около 2 десетилетия 14 февруари се превърна в "деня на влюбените", Св. Валентин... Правят се подаръци, валентинки, всичко е в сърчица и амурчета...  

Разбира се - прекрасно е да се празнува романтиката и любовта. Не пречи и да си има ден за това. Но аз, като твърде любопитна персона, винаги съм искала да знам от къде идват традициите - наши, чужди - няма значение. Ето и какво открих, ровейки се преди година в историята и разследвайки произхода на датата 14 февруари като "празник на любовта".

Какво е 14 февруари отвъд католическите традиции и тримата Валентиновци, които католическата църква почита като светци? Защо точно 14 февруари? Какво точно значи това "Бъди моя Валентин"?

Както и много други "празници" в християнството, и този си има своята езическа предистория, и този е едно предрешено в "християнски одежди" езическo поклонение , съпроводено с определени ритуали и традиции.

В древногръцкият календар периодът между средата на януари и средата на февруари бил месецът на Гамелион, посветен на свещения брак между Зевс и Хера.

На 14 февруари в Древен Рим се чествал празникът на благородната Юнона - римска богиня, почитана като пазителка на домашното огнище и на Римската държава.

На следващия ден, 15 февруари, пък бил празникът на Луперселия или Луперкалия.  

Думата идва от Лупус, което значи вълк. Смята се, че празникът е свързан с легендарната вълчица, откърмила основателите на Рим - Ромул и Рем.

Жреците на култа Луперкалия – т.нар. луперции, се събирали в пещерата Луперкал, която свещената вълчица от легендата се предполагало, че е обитавала, и принасяли в жертва кози. Кръвта от жертвоприношенията след това бивала разпръсквана по улиците, а жреците тичали с кожите на пожертваните животни, вярвали, че това ще донесе плодовитост..

Луперкалия бил местен римски фестивал.  По време на този празник много от младите благородници и управници бягали голи през центровете на селищата, за смях и забава, и удряли минувачите със специални камшици. Жените от по-високите класи нарочно заставали на пътя им, и покорно като ученици в училище подавали ръцете си да бъдат ударени, заради поверието, че това помагало на бременните да родят по-лесно, а на яловите – да забременеят.

По-разпространеният фестивал на Юнона Фебруа, се чествал в средата на февруари. Обичаят бил да се пишат на листчета имената на младите мъже и жени, и всеки си изтеглял случаен партньор, след което всички вземали участие в угощения и сексуални игри. Събраните по този начин двойки оставали заедно - на семейни начала, така да се каже, през следващата 1 година, а ако не се оженели, на следващия фестивал си изтегляли друга партньорка, и така, докато не си намерели ...съпруга.

 Ранните християни не приемали този фестивал. В опит да го спрат, те опитали да преобразят „пиршеството на плътта” в романтичен ритуал. За съперник на Юнона Фебруа, църквата избрала Св. Валентин.

По-късно, въпреки усилията на църквата, Денят на Валентин все още наподобявал Луперкалия с това, че мъже и жени, женени или не, се събирали да си изберат „валентин” – с написани на листчета имена, теглени на случаен принцип. Събраните така двойки си разменяли подаръци, а понякога и любовни обещания.

Обичаят се запазил в този си вид, макар и с "новото" си, християнско амплоа, чак до средата на 18 век.

Постепенно отмрял (заради скъпите подаръци!!), заместили го печатните картички и ... се отворила нова пазарна ниша, със свои специални (продаваеми) символи: купидончета, сърчица, бонбони, валентинки... Така започнал бизнес, сравним само с Коледа/Рождество по печалбите, които генерира -  поне що се отнася до изпратените картички :) 

Което навежда на мисълта, че Амурчетата работят за производителите на картички, нещо като агенти по продажбите ;) Вероятно на процент! :))

                                                                                                              

                                                                                                                  

Хубаво е да празнуваме с любимия човек, хубаво е да празнуваме и съществуването на Любовта по принцип... Но е хубаво и да знаем повече за това от къде идват традициите, които възприемаме и от къде идват ритуалите, които започваме да спазваме без много да му мислим...

Всъщност - всеки ден  е добър, за да празнуваме Обичта!

Не е нужно да чакаме "фестивала на Юнона", за да кажем на децата си, на родителите си, на приятелите си, на съпруга/та си, че ги обичаме. Можем да го правим всеки ден... :)

Няма коментари: