24 май 2009

ЗАЩО НЕ СМЯТАМ, ЧЕ ДА СЕ ГОВОРИ ЗА КОМУНИЗМА Е РЕТРО


Комунизмът официално започнал организираната си дейност в БГ в далечната 1891г.

Комунизмът "падна" през 1989г.

Тази година се навършват 20 години "демокрация" в БГ....


Но 20 години са времето в което поне две поколения пораснаха без да са се запознали от първа ръка с реалността на комунизма. За съжаление, в стремежа си да загърби по-бързо десетилетията тоталитаризъм, българския народ направи основна грешка- НЕ ОБРАЗОВА тези идващи поколения.
Остави думата "комунизъм" да звучи в ушите им единствено като политически популизъм и клише, ползвано повече в изблик на емоции, отколкото като историческа реалност.
Факт е, че емоциите, с които по-старите хора натоварват тази дума са непонятни на повечето от младите хора, които може би за първи път ще гласуват тази година.

А както всички сме чували- "..народ, който забравя историята си е обречен да я повтори..."


Следвайки линковете по-долу можете да чуете и видите част от реалността на КОМУНИЗМА- разказите на малкото все още живи от малкото оцелели от лагерите на смъртта в България.

Чуйте ги! За това как са взривявани хора и после другите затворници е трябвало да събират "мършата"- още топлите и тръпнещи ръце, крака, глави на своите приятели... за да ги дадат на прасетата.. За това как хора са държани да спят на голия циментов под, залят нарочно с вода при -20 градуса...

ЧУЙТЕ ГИ И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ!!!!!

Понеже ЖИВОТЪТ има цена!!!

Понеже днес децата и внуците на онези убиици и изверги са начело на Социалистическата партия, ГЕРБ, ДПС и къде ли още не, и отношението им към хората в Бг не е по-различно!
За тях сме "парии" и "роби на труда"... Ако не ми вярвате- идете на Бузлуджа и вижте надписите сами!
И ПОМНЕТЕ, че Сергей и другите "европейски" социалисти, дето уж нямат нищо общо с комунизма, ВСЯКА година ходят на поклонение там!!
Там, където са получили своите червени книжки като комсомолци! Там, където Д. Благоев, а по-късно Живков и сие са ДЕКЛАРИРАЛИ, че България ще е ЗАВИНАГИ под комунистическа власт!!

ГЛЕДАЙТЕ ТЕЗИ КАДРИ! И благодаря на тези, които са заснели и качили в интернет тази част от историята на БГ!


8 коментара:

LaSombra каза...

Интересното е, че авторката е на моите години и е хванала от комунизма точно толкова, колкото и аз -- 9 години. Все пак говори като свидетел от първа ръка. Прераждане?

От друга страна, ако авторката не помни лично комунизма, не прави ли грешка, поставяйки чужди свидетелства в основата на емоционалната си фирипика срещу комунистите? Не би ли било по-добре авторката да говори за комунизма в днешно време, вместо да за нещо, което не е преживяа лично?

Гери Николова каза...

Вярно е, че през 89 бях едва на 10г. :) Но от комунизма съм преживяла доста /никой в семейството ми НЕ беше член на комунистическата партия, а майка ми беше разведена, представете си колко "мила" беше партията "майка" към нас!/- преди това, а и след това, защото, както може да се забележи от историята, комунизмът НЕ падна през 1989!
Както може би сте видели от профила ми- :) МРАЗЯ РОБСТВОТО независимо под какви форми е то и това ме е мотивирало да "опозная" комунизма, да се ОБРАЗОВАМ относно тази толкова спорна и премълчавана част от историята ни. Искрено съм загрижена за ефекта от позицията "забравям миналото и гледам само напред!" Понеже тя генерира невежество, а то гарантира ново робство..
Не можем да си позволим да сме невежи и да забравим грозната истина за зверствата и убииствата!
Особено когато СЪЩИТЕ хора /+ децата и внуците им/ не само, че не са понесли съдебна отговорност за делата си, а и отгоре на всичко ПРОДЪЛЖАВАТ да искат позиции на власт, обещавайки...звездите на хората, само и само да ги изберат...

LaSombra каза...

Съгласен. Просто написаното е повече емоионално, отколкото разумно. Аз също не харесвам комунистите (не харсвам никоя от сегашните партии, ако трябва да съм точен), но спеиално с комунистите темата е преекспонираа. Всички знаем тези факти, и все пак продължава да се тръби наляво и надясно -- комунистите така, комунистите иначе...

Това дава възможност на какви ли не опортюнисти да възсядат анти-комунистическите настроения преди избори, само за да влязат във властта. Мъка ми е, когато виждам интелигентен човек (към която група причислявам и вас, след като прочетох някои от статиите) да се хаби за повтаряне на анти-комунистическата песен. Би трябвало да се създават идеи, а не всички да ломотим до побъркване за злите комунисти. Така работата заприличва на квартална кръчма.

Ангел Йорданов каза...

Браво Гери !
Това, че има млади хора , като теб ме кара да вярвам, че България ще я има! Темата за престъпленията на комунизма не само, че не е преекспонирана, а обратното – не е достатъчно добре анализирана. Най-малкото защото, за комунистическите престъпления няма влезли в сила справедливи присъди. Но има и нещо още по-тревожно! От 20 години България „се радва” на истеричен неокомунизъм, а това съсипва живота ни – настоящ и бъдещ.

Bla каза...

Муци, така си разкрасила текста с дразнещи и ненужни цветове, че е адски труден за четене.

Konstantin каза...

аз съм живял точно 3 години в т.н. комунизъм, което е било тоталитарен режим на БКП-подчинена на КГБ и СССР НЕбългарска партия. Не помня нищо от първите си 3 години, но това не ми пречи да знам какъв е бил животът тогава и как се е управлявала държавата ни. Това, че човек не е живял в определено време, не означава, че не може да познава историята. Отворете си учебниците и ще видите как са живели хората 10 века пр.Хр. И ще видите, че има повече подробности за този период, от колкото за нашия т.н. комунизъм, които се пази в булото на пенсионерската носталгия.

Анонимен каза...

миче,що не пораснеш та тогава да храчиш? Като ти гледам снимката много си"вряла и кипяла" та коменитраш по този начин. И не се хвали с нечленуването в партията. Няма ни един от сегашните велики политици, живяли през онова време и на години да могат да членуват в партията и да не са членували. Щото ако не си член на партията не отиваш да учиш висше, не излизаш зад граница, не ставаш директор или какъвто и да е началник, не правиш куп други неща. За хубаво или лошо-това го знаят най-добре членовете наа БКП , но ти - НЕ! А те всички до един са знаели защо членуват.Доброволно! Защото имаше и такива които не бяха членове, но видиш ли, сега бившите им викат селяни и ги гледат отвращение! И научиха и децата си на злобата, която изпитват самите те!

Ani Nedkova каза...

Както казва авторката, ние се образоваме за отминалите събития, не е нужно да сме свидетели на случилото се.

Аз и на Холкоста не съм свидетел, но това не ме лишава от правото да знам какво се е случило.

По отношение на комунизма-ако беше отживелица, нямаше да ни управляват синовете на бившите партийни........