15 юли 2009

ИЗВЕСТЕН БЕЛАРУСКИ ДИСИДЕНТ ГОСТУВА В БЪЛГАРИЯ


В неделя, 19 юли, от 11.30ч. в зала Универсиада  ще присъства като гост на ХЦ "Прелом" един от най- известните съвременни дисиденти и борци срещу тоталитарната комунистическа диктатура в Беларус: п-р Слава Гончаренко.

Той е известен като защитник на човешките права и свободата на съвестта и вярата в Беларус, заради което многократно е преследван от властите, заплашван е със затвор, принуждаван да се изнесе от собствения си дом, заедно със съпругата и трите си дъщери, и сам да го СЪБОРИ..

В същото време той получава подкрепа от целия свят, включително от дипломатите на 10 държави – Великобритания, Германия, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, САЩ, Франция, Чехия и Швеция и единствено гласността, която се дава за престъпните действия на правителството е причина Слава Гончаренко да не е ликвидиран като "проблем" за властта.

Повече за историята му можете да видите тук:

http://newlife.by/cutenews/show_news.php?subaction=showfull&id=1237551210&archive=&template=news_arch_en  - на английски

http://www.evangelskivestnik.net/statia.php?mysid=423 - на български

Беларус е известен с крайното нарушаване на човешките права- в индекса си за свободата на печата Freedom House я нарежда на 188 място от 195 държави, както и с продължаващата държавническа диктатура на Лукашенко, който с гордост запази предишното наименование на спец службите си- КГБ.

В Беларус ако искаш да поканиш няколко свои приятели на гости, трябва преди това да уведомиш кварталния милиционер и да получиш разрешение, понеже събирането на едно място на повече от двама души без такова разрешение е незаконно, и който реши да заобиколи "правилата" рискува да .. изчезне някъде в милиционерските управления, затвори и лагери...

Повече за Беларус тук:

http://www.vbox7.com/play:dc3fb7dd  - гледайте този клип! Защо ли толкова напомня за 14 януари, протеста пред НС в БГ? Май са ходили в едно училище нашичките бивши и беларуските настоящи диктатори!

И тук: http://e-vestnik.bg/6369

Ако  искате да видите и чуете на живо Слава Гончаренко- заповядайте в зала Универсиада в неделя /19 юли/ от 11.30ч.

P.P.

Разбира се, ако фактът, че той е гост говорител на неделната служба на протестантска църква не е проблем за вас :)

 

Няма коментари: