22 януари 2010

В КУЛОАРИТЕ НА ПАРЛАМЕНТА


2010г., 21 януари, София, Народно Събрание

На тази дата заедно с още 30-ина човека, имахме предварително уговорено посещение в НС, с възможност за присъствие на пленарно заседание и среща с депутати - точно както предлагат като вариант от Пресцентъра на НС на страницата на НС.

Пленарното заседание трябваше да започне в 9.00ч. и да завърши в 14.00ч. по програма. Но за голямо мое учудване, в 9.30ч. ми се обадиха от Пресцентъра на НС, за да ме информират, че пленарното заседание вече (!!) е към края си, а освен това, никой от посочените от нас депутати не можел да ни отдели време, така че по-добре било да отложим посещението за друг ден.

Естествено, не приех тази възможност. В 13.00ч. цялата ни колоритна групичка беше на входа на Парламента. Където никой от Пресцентъра не ни очакваше... Охраната се стресна от вида на многото деца и ни пусна почти без проверка, но вътре също никой не се появяваше, за да ни посрещне.

Нашите народни представители - от СК, веднага реагираха и г-н Димитров влезе в ролята на наш домакин. Погрижи се за посрещането ни, както и да ни пуснат в пленарната зала, където можехме да зададем въпросите си на него и още няколко представители на СК, понеже нито един депутат от другите ПГ не беше поканен и уведомен за нашето желание за среща.

Поради естеството на въпросите ни, нашите народни представители трябваше да понесат върху себе си негативите, спечелени от своите колеги от ГЕРБ, БСП и АТАКА, към които по-скоро трябваше да бъдат насочени и самите въпроси, и недоволството ни.

Тази среща всъщност беше една чудесна възможност за всички нас, но особено за тийнейджърите, да зададат свои въпроси – доста актуални при това, и така да започнат да осъзнават своята реална роля на граждани в едно демократично общество, каквото ни се иска да бъдем, в което народните представители би трябвало да са служители на данъкоплатците, които пък да имат правото и задължението да търсят отчетност и отговорност за решенията, които представляващите ги депутати вземат от позицията дадена им от същите тези данъкоплатци.

Този "урок" по демокрация беше изключително навременен и много показателен, като имаме предвид какво точно се беше прогласувало същия ден - на същото това едночасово заседание, на което не успяхме да присъстваме поради ... светкавичността на провеждането му.

Случилото се беше един красноречив пример за това какво НЕ Е демокрация!

Законопроектът, който управляващите бяха приели за този един единствен час, отне на гражданите правото да протестират СВОБОДНО, както би трябвало да бъде в едно истински демократично общество, в което всъщност би трябвало да има куп други начини за комуникация с народните представители и протестите да са един краен вариант за това те да бъдат принудени да чуят избирателите си.

Приемането на второ четене на проектозаконът за изменение на закона за митингите и събранията в този му вид е еднин абсолютен пример за умишлена непрозрачност и неспазване на демократичните принципи.

Този законопроект така и не беше качен на страницата на НС, беше невъзможно гражданите да знаят точно какво смятат да гласуват техните народни представители. Гласуваното на първо и второ четене беше диаметрално противоположно, а за обсъждане на тези промени и за гласуване народните представители отделиха .. цял 1 час...!!!
СЪОТВЕТНО НЯМАШЕ ДОРИ ШАНС ЗА ОБЩЕСТВЕН ДЕБАТ – каквато явно беше и целта!

А дори след това светкавично гласуване вчера, на страницата на НС до вечерта не бяха публикували никаква информация какво точно са гласували, нито пък медиите обърнаха особено внимание на прогласуваните ограничения, нито на фактът, че законът беше придвижен, променен и приет в абсолютна непрозрачност и тайна от данъкоплатците. УМИШЛЕНО!!!

Ако искате да прочетете повече по въпроса, можете да го направите тук:


Защо медиите мълчаха, че закон забранява митингите пред парламента? : e-vestnik.bg http://bit.ly/8g0ow6

Протестирай умерено - Man Next Door http://bit.ly/7vkhz5

ГЕРБ, къде ви е законопроектът? Мария Ненова http://bit.ly/5CPEi2

ГЕРБ изпълни повелята на тройната коалиция - забраниха протестите пред основните държaвни институции http://bit.ly/8n2nHi

А тук можете да видите кадри от посещението ни в НС:
http://daughter2.snimka.bg/reports/poseshtenie-v-ns.465891.17057133

Няма коментари: