27 януари 2010

КАК ГЛАСУВАТ ТВОИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В НС, ИЗБИРАТЕЛЮ?

Едва вчера качиха на страницата на НС стенограмата от заседанието на 21.01, на което в рамките на 30-ина мин. и без обсъждане приеха драстични промени в Закона за събранията, митингите и манифестациите, с които отнеха част от СВОБОДАТА на гражданското общество - а именно да провежда протести, един от малкото начини да бъде чута волята му!

В предишната ми публикация можете да видите самата стенограма.

Не разбирам участието на СК в приемането на този ограничаващ гражданската свобода закон в този му вид...

Нито защо г-жа Е.Михайлова иска да е още по-ограничаващ...

За ГЕРБ знам, че играе по гайдата на БСП - то е очевидно, че следват една линия, но трябва ли да считам, че и СК играейки с ГЕРБ, всъщност играе с БСП?

Понеже така приетия закон е същият, който тройната коалиция предложи миналата година, а МОИТЕ народни представители по някаква причина не защитават интересите ми, а козируват и гласуват заедно с ГЕРБ-зомбитата ???!!

Можете да прочетете обобщено какво предвиждат приетите изменения
ТУК

Но това, което виждам аз е, че:

1. Не беше спазен принципа на участие на гражданското общество в управлението;

2. Нямаше НИКАКВО обществено обсъждане на новите промени, предложени след гласуването на проектозакона на 1-во четене;

3. Проектозакона с предвижданите нови промени в него НЕ беше качен на страницата на НС;

4. Медиите си затраяха за това какво се готви да се гласува, отразиха чисто информативно приетото на 21 януари и продължиха да мълчат по темата след това ВЪПРЕКИ обществения интерес и недоволство;

5. Доколкото стана ясно, процедурата по уведомяване на народните представители за новите изменения в проектозакона е била опорочена - те са получили чернова едва сутринта преди самото гласуване...което ме кара да се чудя дали всички са осъзнавали какво ТОЧНО гласуват.

6. Удивителна е бързината (едва в рамките на 30-ина мин.) и единодушието при приемането на този закон.

7. В качения едва вчера /27.01.10/ проектозакон никъде не се намира частта за забранените за протести зони - НС, МС, Президентството и т.н. - значи ли това, че г-н Ципов прави въпросното предложение /и то се приема/ директно от трибуната на НС, без ВСЯКАКВО обсъждане?

8. Не е ясно точно колко ще е този "защитен" периметър около споменатите сгради, отново ни убеждават да приемем на "вяра" думите на някой си, че ще става дума за 2-3 метра около сградите.

9. Изобщо не става ясно от кой момент този закон влиза в сила, след като приемат пар. 14 да отпадне - определящ влизането му в сила в момента на обнародване в ДВ;

10. НАЙ - НЕПРИЯТНОТО е, че от тази стенограма разбирам, че тези, които би трябвало да са МОИТЕ представители в НС са действали в единство с останалите за приемането на закон, ограбващ част от свободата ми като гражданин на РБ.

Отново се сблъскваме с проблема "ОЛИМП" - влезли веднъж в НС, те стават недосегаеми през следващите 4 години за своите избиратели...

Не се знае какво гласуват, не се знае кой от тях как гласува, няма възможност за оттегляне на общественото доверие от вече избран народен представител..

А в Конституцията в чл.69 дори е записано черно на бяло, че те НЕ НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в НС...

Та като ви каже някой, че сте безотговорен, можете да му отговорите, че тренирате за депутат...

2 коментара:

Анонимен каза...

Гери, можеш ли да дадеш линк към проектозакона? Последно ограничават ли протестите или не, щом са махнали текста за НС и МС? Удължиха ли срока за уведомяване? От целия хаос не можах да се ориентирам какво е станало в крайна сметка. А СК според мен е сключила някаква сделка за подкрепата си. Такива неща не минават случайно.

Гери Николова каза...

http://www.parliament.bg/?page=app&lng=bg&aid=4&action=show&lid=2632

Тук може да се види проектозакона, който ГЕРБ е подложил на гласуване на 21.01. Но част от гласуваните промени не са отразени вътре - явно са "пропуснали" да го дискутират в комисията и са го дали като предложение "спонтанно" от трибуната на НС... Виж предишния ми постинг, там е и стенограмата, има и линк към статия в един друг блог и става съвсем ясно :)